Torokcsakra

Torok csakra  (Vishuddhi)

A pajzsmiriggyel, a nyakkal, és a szájjal van közvetlen összefüggésben. Irányítja a tüdőt, a hangszálakat, a hörgőket és az anyagcserét. Elsősorban a légzéssel, a beszéddel és az önkifejezéssel kapcsolatos. Az önkifejezés, a  kommunikáció és az értékítélet központja. Itt halljuk meg a külső és a belső hangokat. A torok-csakra a szex-csakrával igen szoros kapcsolatban áll. A szex-csakra a test ösztöni részét, míg a torok-csakra pedig az intellektuális, szimbolikus részét irányítja. A színe általában kék, eleme az éter. Betegség: beszédproblémák, köhögés, torokfájdalom, rekedtség. Az elnyomott érzelmek elzárhatják a torok-csakra energiáját.

Torokcsakra (Vishuddha)

A torokcsakra állapota megmutatja, hogy mennyire tudunk tisztán kommunikálni, és kifejezni magunkat.

Blokkolja:

A hazugság, félelem a hibázástól, rosszindulatú pletykálkodás, ronda beszéd, káromkodás

Kiegyensúlyozott működés esetén:

Képesek vagyunk figyelemmel meghallgatni másokat, és bátran, érthetően kifejezni érzéseinket, gondolatainkat. Kommunikációnk könnyed, áramlós. Jól tudjuk kezelni a különböző helyzeteket. Kreativitásunk fejlett, és tele vagyunk új ötletekkel. Felvállaljuk a felelősséget életünk felett, és kiállunk önmagunkért, amikor szükséges. Nem másokat hibáztatunk, ha valami nem úgy működik ahogy elképzeltük, nem küzdünk a kialakult helyzet ellen, hanem elfogadjuk és mindenki számára a legjobb megoldást keressük. Szakmailag sikeresek vagyunk, elégedettek vagyunk a munkánkkal, és tudjuk, hogy életcélunk felé haladunk. Odafigyelünk belső hangunkra, életünk megtelik szinkronicitásokkal, érezzük, hogy mindig a megfelelő helyen és időben vagyunk. Felerősödik az a képességünk, hogy a szavak mögé lássunk, és akár félszavakból is megértsük a mögöttes üzenetet.
Alul működés esetén:
Nem merjük, vagy nem tudjuk megfelelően kifejezni érzéseinket, gondolatainkat, önkifejezésünket saját magunk gátoljuk. Erős lehet bennünk a megfelelési vágy azzal kapcsolatban, hogy mások mit gondolnak rólunk. Ilyenkor többnyire befelé fordulóak vagyunk, szavaink halkak és nincs bennük elég erő. Nem állunk ki önmagunkért, esetleg félünk tisztán kommunikálni, hajlamosak lehetünk elhallgatni vagy elferdíteni az igazságot. Sokszor bizalmatlanok lehetünk mások felé, könnyen hibáztathatunk másokat vagy magunkat is. Belül érezhetjük azt, hogy kevesek vagyunk, és félünk attól, hogy hibázunk vagy visszautasítanak minket. Háríthatjuk a felelősséget, szótlanok, visszahúzódók lehetünk, így könnyebben tudnak minket befolyásolni. Hordozhatunk magunkban régi, ki nem mondott szavakat, illetve korábbi cselekedeteink karmikus súlya nehezedhet vállunkra.
Túlműködés esetén:
Élvezzük, hogy ha a társaság középpontjában lehetünk. Beszédünk hangos és figyelemfelkeltő, hajlamosak vagyunk túl sokat beszélni, ami néha meggondolatlan kommunikációvá, vagy üres fecsegéssé alakulhat. Saját nézőpontunkat, véleményünket hangoztatjuk, miközben nem figyelünk oda másokra, nem hallgatjuk meg őket. Határozottan, aktívan nyilvánulunk meg a világban, viszont saját hangunk harsánysága elnyomhatja a kívülről érkező fontos információkat, ami egy idő után gátolhatja saját fejlődésünket is. Az is csapda lehet, ha mindenáron erősnek akarjuk mutatni magunkat.
A torokcsakra gyógyulási fázisában:
Az alulműködés kompenzálásakor a korábban elnyomott érzések utat törnek maguknak, kialakulhatnak érzelmi viharok, dühkitörések. Ilyenkor kimondhatjuk mindazt amit korábban nem mertünk, ezzel könnyen megbánthatunk másokat, ha nem figyelünk oda. Túlműködés esetén átmeneti bezáródást, akár sértődöttséget érezhetünk mielőtt kiegyensúlyozottá válik a csakra működése.

Nem megfelelő működés esetén érezhetünk gombócot a torkunkban, jelentkezhet többek között torokfájás, köhögés, rekedtség, fájdalom nyakunkban és vállunk területén. Lehetnek gondok a fülekkel, a pajzsmiriggyel és a mandulákkal, valamint problémák a beszédkészséggel.

Translate »