Homeosztázis

Mi a homeosztázis:

A homeosztázis az önszabályozó jelenségek halmaza, amely lehetővé teszi a szervezet belső környezetének összetételében és tulajdonságaiban relatív állandóság fenntartását. A homeosztázis a szervezet azon képessége, hogy meghatározott korlátok között, jellegzetes és állandó fizikai-kémiai helyzetet képviseljen, még a környezet vagy a környezet által bevezetett változások vagy változások ellenére is. Hogyan történik a homeosztázis a testben? A test vagy szervezet mozgósítja a különféle rendszereket (önszabályozás), például a központi idegrendszert, az endokrin rendszert, a kiválasztó rendszert, a keringési rendszert, a légzőrendszert stb., Hogy az életkörülmények állandóak maradjanak. Tehát a homeosztázis kiterjedően utal bármilyen rendszer nyitott vagy zárt rendszerére, amely lehetővé teszi a belső környezet szabályozását a stabil állapot fenntartása érdekében.

A HOMEOSZTÁZIS SZÓ EREDETE

A homeosztázis kifejezés görög eredetű; a „homoios” szóból származik, amely azt jelenti „azonos vagy hasonló”, és a „stasis”, amely kifejezi a „stabilitást”. A kifejezést az amerikai fiziológus, Walter Bradford Cannon hozta létre 1929-ben. Ezzel a kifejezéssel Bradford Cannon nem statikus helyzetre utalt, hanem valamire, amely szűk és pontos határokon belül változik. Valójában a fiziológia elsősorban a variációs korlátok és a szabályozási mechanizmusok vizsgálatára és elemzésére összpontosít.1859-ben a francia fiziológus, Claude Bernard kijelentette, hogy a létfontosságú mechanizmusoknak, akár változatosak is, nincs más célja, mint a belső környezet stabilitásának fenntartása.

PSZICHOLÓGIAI HOMEOSZTÁZIS

A belső egyensúlyhiány pszichológiai szempontból előfordulhat, és ezt igényeknek nevezzük. A pszichológia esetében a homeosztázisra az egyéni igények és elégedettség közötti egyensúly jellemzi. Ilyen módon, ha az egyén nem érzi, hogy igényeit kielégíti, a homeosztázis arra ösztönzi őt, hogy belső egyensúlyt érjen el olyan viselkedés útján, amely lehetővé teszi az igények kielégítését.

Oxigén homeosztázis sejtek számára

Magas tengerszint feletti magasságokban, például az Andokon, az Alpokon, a Pireneusokban vagy a Himalájában, a légkörben a levegőben az oxigén kevesebb, mint a felszínen. Az ezeken a helyeken élő emberek légzési aktivitása rendszeres ritmusban nem elegendő. Ennek ellenére a test vagy a test homeosztatikus eszközöket alkalmaz: a légzési ritmus fokozását, majd lassú növekedését a vörösvértestek képződésében, amelyek később a véráramba kerülnek. A magasabb vörösvértestek, az egyén hatékony visszatartására a tüdőbe kis O ² , amely a levegőt.

A sejtek metabolizmusának homeosztázisa

A belső környezet kémiai összetételét nem szabad megváltoztatni, és változatlanul kell tartani. Ezért, a kapott termékek után újonnan képződött celluláris metabolizmus (CO ² , karbamid, ammónia, húgysav, urates, kreatinin, stb) kell dobni azonnal. Ez kiutasítás a tüdőben (CO ² ), a verejték és a faggyúmirigyek, de főleg a vesén keresztül.

Homeosztázis az üzleti adminisztrációban

Az üzleti adminisztráció területén kijelenthetjük, hogy a társaság homeosztatikusan viselkedik, mivel a piaci részesedésének megőrzése érdekében minden alkalommal meg kell változtatnia magatartását, amikor új szabályok jelentkeznek a piacon, és maradj a versenyen.

Homeosztázis az ökológiában

Az ökológiai homeosztázist a természetes közösségek és környezetük közötti dinamikus egyensúly jellemzi. Ha ez az egyensúly különféle okok miatt, például árvizek, tüzek, aszályok, földrengések miatt eltűnik, a homeosztázis képessége eltűnik, ökológiai egyensúlyhiányt okozva.

Kibernetikus homeosztázis

A kibernetikus homeosztázis olyan homeosztatika létrehozását jelentette, amely visszacsatolással önszabályozó volt. Ez volt az angol orvos, William Ross Ashby találmánya a 20. század közepén. A kibernetikus homeosztázis lehetővé teszi a különböző elektronikus rendszerek számára, hogy egy változó sorozat előtt fenntartják az egyensúlyi állapotot.

Translate »