Napfonat Csakra

Napfonat vagy köldök csakra (Manipura)

A gyomorszáj alatt helyezkedik el, és a hasnyálmiriggyel van közvetlen kapcsolatban. Az epehólyag működését befolyásolja, s így távolról szabályozza az idegrendszert is, de hozzá tartozók még: a szem- a látás, a gyomor és a máj. Az érzelmi érzékenység és személyes erő központja. A köldök-csakra szenvedélyeink és saját énünk irányítója. A színe általában sárga, eleme a tűz. E csakrához olyan betegségek tartoznak, melyek aggodalomra, félelemre, szorongásra és elnyomott agresszióra vezethetők vissza: cukorbetegség, epepanaszok, emésztési problémák, gyomorfekély, epe és májbetegségek.

Napfonat csakra (Manipura)

A napfonat csakra állapota megmutatja, hogy milyen a cselekvőerőnk, mennyire vagyunk magabiztosak és sikeresek, mennyire tudjuk elérni céljainkat, és mennyire vagyunk saját életünk irányítói.

Blokkolja:
A szégyenérzet, önbizalomhiány, ha nem tudunk dönteni, amikor kritizáljuk magunkat

Kiegyensúlyozott működés esetén:

Energikusak és magabiztosak vagyunk, erős ambícióink kiváló cselekvő erővel és önfegyelemmel társulnak. Akaraterőnk fejlett, kitartóan haladunk céljaink felé, és sikeresen meg is valósítjuk azokat. Bátran változtatunk, a válsághelyzeteket könnyen kezeljük. Saját életünk urai vagyunk, szabadnak és boldognak érezzük magunkat. Egészséges az önértékelésünk, képesek vagyunk bűntudat nélkül nemet mondani, és igazán jóízűen nevetni.

Alul működés esetén:

Kevés a cselekvő erőnk, kedvetlenek vagyunk, negatívan látjuk az életet. Határozatlanok vagyunk, nehezen tudunk dönteni helyzetekben. Önbizalomhiányunk miatt könnyen befolyásolhatóvá válunk, szükségünk van arra, hogy irányítsanak minket, hogy valamit vagy valakit kövessünk. Nehezen tudunk nemet mondani, és megvédeni magunkat. Elégedetlenek vagyunk a világgal, sikertelennek érezzük magunkat. Kerüljük a konfliktushelyzeteket, és a kihívásokat, inkább passzívak és visszahúzódók vagyunk.

Alul működés kompenzálásakor:

Erős bizonyítási vágyat érezhetünk, aminek mélyén többnyire megfelelni akarás van valaki vagy valami felé. Elismerést szeretnénk kapni a környezetünktől. Ilyenkor, ha csalódás ér minket, hirtelen harag, és indulatok lehetnek úrrá rajtunk. Lelkesedésünk könnyen átválthat újabb önbizalomhiányba.

Túl működés esetén:

Úgy érezhetjük, hogy mindenre képesek vagyunk, hogy mindig igazunk van, közben a túlságosan megerősödött egónk miatt nem vesszük észre, hogy kissé túlértékeltük magunkat. Saját vágyaink érvényesítése kerül középpontunkba, amik legtöbbször valamilyen hatalom megszerzésére, illetve növelésére irányulnak. Erősen meghatározó a jelenlétünk kapcsolatainkban, élvezzük, hogy másokat befolyásolni, irányítani tudunk. Ha ez összekapcsolódik a szívcsakra alulműködésével, akkor mások akaratát, érzéseit figyelmen kívül hagyva törtetünk előre. Alacsonyabb tudatossági szinten akár agresszívvé is válhatunk, elnyomva másokat.

Nem megfelelő működés esetén többek között emésztési problémák, gyomorégés, gyomorfekély, krónikus fáradtság, cukorbetegség, máj és látási problémák, epe panaszok jelentkezhetnek, illetve hízhatunk a hasunkra.

 

Translate »