Gyökércsakra

Alap vagy gyökér csakra (Mooladhara)

A hátgerinc alsó végénél, a  fark-csontnál helyezkedik el. E energiaközponton keresztül tapasztaljuk meg- sajátítjuk el a menekülés vagy harcreakciókat. Közvetlen kapcsolatban van a mellékvesével, a vesékkel, és a hátgerinccel. Ez az energiaközpont felelős a fizikai erőnlétünkért és vitalitásunkért. A munka- a hivatás, az energia, az aktivitás elsődleges mozgatórugója. A színe általában vörös, eleme a föld. Betegségek: aranyér, bélgyulladás, fogínygyulladás, gerincpanaszok, hasmenés, székrekedés, hideg végtagok.

Gyökércsakra (Muladhara)

A gyökércsakra állapota megmutatja, hogy mennyire tudunk kapcsolódni a földi energiákhoz, mennyire könnyen áramlanak az anyagi javak életünkben, és hogy milyen erős vitalitásunk.

Blokkolja:

A félelmek, és a menekülési vágy az anyagi világból
Kiegyensúlyozott működés esetén:
Stabilan, biztos lábbal állunk a földön, jól érezzük magunkat a testünkben, anyagi jólétben és biztonságban élünk. Vitalitásunk erős, egész testünk energiával telt. Bízunk magunkban és az életben, képesek vagyunk a jelenben lenni,  kapcsolódunk Földanyával, megéljük az Ősbizalmat.
Alul működés esetén:
Nem találjuk helyünket az életben, félelmek gyötörnek, bizonytalanok vagyunk, anyagi gondjaink vannak, rossz a kapcsolatunk a testünkkel. Nem vagyunk földeltek, elvesztettük a talajt a lábunk alól, önbizalomhiánnyal küzdünk, és képességeink alatt teljesítünk. Idegesség, dekoncentráltság, és gyenge fizikai erőnlét jellemzi még ezt az állapotot. Ilyenkor hiányzik a tiszta jelenlétünk, alacsony az energiaszintünk, és eltávolodunk az anyagi világtól.
Az alul működés kompenzálásakor:
Mértéktelenek lehetünk az anyagi javak megszerzésében, túl sokat ehetünk, túlságosan erős lehet a birtoklási vágyunk, dühösek és agresszívak lehetünk, vagy éppen túlságosan lustává válunk.
Túl működés esetén:
Túlságosan ragaszkodunk dolgokhoz, emberekhez, helyzetekhez. Földhöz ragadottság, túlzott materializmus, fukarság, erős ellenállás a változással szemben. Ilyenkor az anyagi háttér megteremtése és fenntartása minden másnál fontosabbá válik az életünkben. Saját érdekeinket, igényeinket másoké elé helyezzük.
Nem megfelelő működés esetén többek között pánik, szorongások, alvászavar, hirtelen düh, agresszivitás, evési kényszer, túlzott pénzéhség, hideg végtagok, elhízás, anorexia, isiász, székrekedés, hasmenés, aranyér, bélgyulladás, gerincpanaszok jelentkezhetnek.

Translate »